top of page
Debby Koster

Sinterklaas en autisme


Tot een paar jaar terug behandelde ik kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. In die tijd blogde ik hier ook over. Ouders en professionals gaven aan veel aan mijn #Sinterklaasblog te hebben. Daarom hier nog eens op herhaling:


Sint is weer in het land. Het is een heerlijk feest, met alles wat erbij hoort: de verhalen, de cadeautjes en onverwachte surprises. Maar, de goedheiligman kan ook

een bron van spanning, vragen en onzekerheid zijn. Zeker voor kinderen met autisme. Met deze tips zorg je dat de Sinterklaasperiode echt feestelijk wordt.


1. Zorg voor een eenduidig verhaal. Gaat je kind naar school of een (medisch) dagcentrum? Zorg dat je weet hoe het Sinterklaasverhaal daar verteld wordt en volg dat zoveel mogelijk. Zo voorkom je verwarring bij je kind.


2. Laat je kind zelf denken. Kinderen met autisme denken vaak heel pragmatisch. ‘Al die cadeautjes voor alle kinderen in Nederland … past dat wel in die ene boot?’ of ‘Sinterklaas op een paard over het dak? Kan dat wel?’ Mijn advies is geen verhaaltje te bedenken, maar om de vraag terug te spelen: ‘Wat denk je zelf?’ of ‘Waarom denk je dat dat niet kan?’. Zo neem je je kind serieus en voorkom je dat je dingen vertelt waar hij of zij nog niet aan toe is.


3. Koop samen cadeautjes. Wat zal ik krijgen? De spanning rond de cadeaus kan een kind echt te veel worden. Dat voorkom je door je kind te vragen om de Sint te helpen met de inkopen. Je zegt: ‘Sint weet dat je het spannend vindt. Daarom heeft hij ons om hulp gevraagd.’ Koop dan samen cadeautjes, zodat je kind weet wat er straks in de pakjes zit. Dat neemt al veel spanning weg. Je kunt er, zeker bij wat oudere kinderen, ook voor kiezen om maar een deel van de cadeautjes samen te kopen.


4. Oefen het cadeautjesritueel van tevoren. Als je liever het verrassingseffect in stand houdt kun je van tevoren het ritueel oefenen. Neem een grote doos, waarin je een aantal verschillende pakjes stopt. Elke keer anders. Zo went je kind eraan dat je soms niet weet hoeveel en wat je precies gaat krijgen. Neem wel de tijd om dit meerdere keren te oefenen.


5. Verpak de cadeautjes in doorzichtig folie. Zo verminder je op de avond zelf de spanning van ‘wat krijg ik?’, terwijl je tegelijk het ritueel van cadeautjes krijgen en uitpakken in stand houdt. De cadeautjes voor andere kinderen kan je eventueel wel in gewoon Sintpapier inpakken.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page